Det är periodvis tungjobbat och bjuder på en och annan oförutsedd utmaning. Lerigt, dammigt och ett konstant flöde av ljud.  Men sju år som maskinoperatör på Keller talar för sig själv. Johan Pehrson har hittat sin plats att trivas på.

- Jobbet är kul, skiftgången oslagbar och jag har de bästa kollegorna, tycker Johan Pehrson.

Arbetsdagen börjar redan vid sexsnåret med en kopp kaffe tillsammans med resten av teamet, innan dagsproduktionen drar i gång. Hur teamet ser ut kan variera efter projektets utformning men oftast följs teamet åt på de olika siterna. De jobbar en vecka, ledig en med lediga helger.

- Jag har provat att jobba i alla möjliga olika tidsmodeller och tycker att det upplägget som vi jobbar på är det klart överlägset bästa sättet. Några intensiva dagar och sedan en längre ledighet.

Johan är maskinoperatör och kör en kalkpelarmaskin som i praktiken är en ombyggd Volvo grävmaskin. Med den stabiliseras mjuka markförhållanden för vidare byggnation av alltifrån husbygge och ridbanor till i princip all infrastruktur, som är det mest frekventa.

Vanligtvis är man två man per maskin i ett lagarbete där en borrar och en kör en skyttel med bindningsmedlet som ska till.

- Jobbet blir mycket lättare när man jobbat ihop sig och man vet var man har varandra. Vi i vårt team är tajta och alla bidrar till en skön trivsel och en bra arbetsmiljö. Med våra långa arbetsdagar är det lätt att det blir väldigt intensivt så det är väldigt viktigt med bra personkemi, berättar Johan.

Jag strävar alltid efter att lära mig mer vilket är bra för både mig och Keller
Johan Pehrson
maskinoperatör

Förutom själva maskinkörningen så består en stor del av dagen till att planera och optimera förutsättningar för en bra produktion.

- Där det har funnits en bra planering går arbetet oftast smidigt och är betydligt mer lättjobbat än när planeringen brister. Det påverkar oss väldigt mycket ute på fält.

I ryggen har Johan en gymnasieutbildning inom skogsbruk som skördarförare som följdes av några års arbete inom skogsindustrin. Intresset för grundläggningsyrket väcktes genom en klasskamrat från gymnasietiden som jobbar som elektriker på Keller Grundläggning. Och Johan ändrade inriktning på sitt yrkesval.

- Ett bra beslut. Jag trivs på Keller och med företagets breda kompetens inom branschen finns alla utvecklingsmöjligheter till att lära sig mer inom grundläggning. Och det är ju alltid kul att utvecklas.