Några av våra lysande kvinnliga ingenjörer från hela världen berättar om hur deras karriär har utvecklats hos Keller.

Assistant Project Manager on Keller site

Jag uppmuntras ständigt till utveckling

Carly Miller biträdande projektledare - Keller Nordamerika, Chicago

Jag började på Keller som arbetsledare i juni 2016 efter examen i ingenjörsgeologi från University of Wisconsin-Madison. Under de senaste fyra åren har jag befordrats till projektingenjör och nyligen till biträdande projektledare.

För att vara ärlig hade jag viss oro om att arbeta i en mansdominerad bransch. Men när jag intervjuades för jobbet sa en av ingenjörerna till mig: ”Jag är den enda kvinnliga ingenjören / projektledaren du kommer att prata med idag, så om du har några frågor om att vara kvinna i den här branschen, fråga nu . ” Jag kom bort och insåg att om hon kunde göra det kunde jag också. Att träffa henne visade mig att jag kunde passa in på Keller.

Sedan min start har personalen här kontinuerligt uppmuntrat mig till utveckling. Jag lär mig praktiskt och tar tag i saker, så jag uppskattar att företaget har tillåtit mig att prova nya arbetsuppgifter så att jag kan arbeta igenom mina framgångar och misslyckanden och på så sätt bli en bättre ingenjör och projektledare. Jag har också haft några mycket stödjande mentorer som har varit där för att svara på mina frågor under vägen.

Mitt råd till andra kvinnliga ingenjörer som börjar på Keller är att ta plats och inte vara rädd för fältarbetet. De första åren av att resa och arbeta kan vara utmanande, men du lär dig så mycket vilket kommer att hjälpa dig längre fram. Hitta också någon som är din mentor. Det är viktigt att ha erfarna människor att bolla idéer med eller bara ha någon att ventilera med efter en tuff dag.

Female Keller project manager on site

Jag har bara blivit behandlad med  jämställdhet

Tünde Lorinczi
Junior Projektledare - Keller Grundläggning, Sweden 

Jag studerade civil- och infrastrukturteknik i Cluj-Napoca, Rumänien och tog sedan en magisterexamen i geoteknik, varav en del var i Graz, Österrike. Det var där jag först hörde talas om att Keller var ett av de största och mest respekterade företagen inom sitt område.

Jag började på Keller i Rumänien 2015 som geokonstruktör och fick sedan  chansen att hjälpa till med ett jetinjekteringsprojekt i Helsingfors som projektingenjör. Det var en game changer - jag föll för utförande och produktion och sedan dess har jag varit projektingenjör på olika projekt i Ungern, Österrike, Finland, Norge och nu Sverige, där jag är junior projektledare.

Detta är fortfarande ett yrke där kvinnor är underrepresenterade. Men jag kan säga att jag bara någonsin har litat på och behandlats med jämlikhet.

Mitt råd för kvinnor som börjar i branschen är att påminna dem om att vi är lika kapabla som alla män. Enligt min erfarenhet kan du uppnå vad som helst om du sätter ett mål och är beslutsam, hårt arbetande och envis.

Keller female project engineer on site

Jag har fått mycket stöd från andra kvinnor i företaget"

Millie Pryphun Biträdande Projektledare - Keller Nordamerika, Florida

Jag började på det som då var HJ Foundation direkt efter college, på företagets ”Preparing Individuals to Lead with Excellence” (PILE) -program, som ger mentorskap och erfarenhet av olika verksamhetsområden. Jag fick chansen att arbeta som fältingenjör och i maskinverkstaden, liksom i avdelningarna för kalkyl och projektledning. När jag var klar blev jag projektingenjör och inom ett år blev jag befordrad till biträdande projektledare.

Min examen är inom maskinteknik, så jag kom inte in med den typiska civilingenjörsbakgrunden inom bygg. PILE tillät mig att lära mig och växa i positionen. Jag lockades också av företagets kontor i Floridas har fördelarna med ett litet företag, men med stöd och resurser från ett globalt företag.

Jag har fått mycket stöd från andra kvinnor i företaget. Vetskapen om hur mansdominerat företaget och branschen är, gör dessa kollegor till en ovärderlig källa gällande erfarenhet och mentorskap. En av de största utmaningarna jag har stött på är att människor utanför Keller inte tar mig på allvar eller tror att jag kan eftersom jag är ung och kvinna.

Mitt råd till andra unga kvinnliga ingenjörer är att du måste vara beredd att stå upp för dig själv och göra dig hörd. Be om hjälp och träning när du behöver det och hitta en mentor som kan stödja och driva dig till att bli en bättre version av dig själv.

Keller female product line manager on site

"Ledningen har varit mycket stödjande av min fortsatta utbildning"

Belen Rodriguez Affärsområdeschef, Jet Grouting - Keller Cimentaciones, Madrid

Min karriär på Keller började innan jag hade med avslutat min min ingenjörsexamen, tack vare ett stipendium som gjorde det möjligt för mig att arbeta här under sommarmånaderna.

Efter att ha avslutat min kurs blev jag fastanställd, men företaget uppmuntrade mig att fortsätta studera. Så de närmaste två åren tillbringade jag morgonen på produktionsavdelningen hos Keller och under eftermiddagen gick jag på universitetet för att få en ingenjörsexamen. Keller-ledningen varit mycket stöttande i min fortsatta utbildning - önskan att lära lever fortfarande och gör mitt jobb spännande och engagerande.

Jag gick vidare till att bli platschef, bara 24 år gammal och fick hantera många komplexa och utmanande projekt, under de senaste tre åren arbetar jag som produktlinjechef där jag  specialiserat mig på jetinjektering

I början av min karriär var jag orolig för det låga antalet kvinnliga ingenjörer inom detta område - andelen är fortfarande mycket låg idag, särskilt inom produktionsledning där det är svårt att hitta några kvinnor alls.

Tyvärr finns det fortfarande några trångsynta människor där ute i världen som tycker att kvinnor inte borde utföra denna typ av arbete. Jag fick till och med höra från en beställare att han helst inte diskuterade konstruktion med en kvinna. Men istället för att avskräcka mig har kommentarer som dessa bara gjort mig starkare. Keller har varit mycket stöttande i dessa situationer.

Det är fortfarande ett otroligt svårt område för kvinnor att arbeta i, och det kan kännas som att du måste arbeta dubbelt så hårt för att bevisa din kunskap och kapacitet för vissa människor. Geoteknik är dock ett spännande område; varje projekt är annorlunda och öppnar många nya utmaningar.

Keller female graduate on site

Den bästa uppmuntran jag har fått är att kunna arbeta tillsammans med andra kvinnliga ingenjörer"

Danah Crichton Civilingenjör - Keller Australien

Jag började på Keller som student i maj 2019 och erbjöds en civilingenjörsroll i januari 2020 efter min examen. Jag hade alltid velat ha ett varierat arbete, och med Keller har jag fått uppleva massor av det hittills. När jag fick chansen att arbeta under studierna accepterade jag det med öppna händer och fann mig verkligen investerad i personalen och företaget.

Redan från start upptäckte jag att alla här är mycket välkomna och villiga att få mig delaktig. Alla är angelägna om att förmedla en hel del lärdom vilket varit guld värt för någon som jag med så liten erfarenhet i branschen.

Jag har aldrig brytt mig om ifall människorna som runtomkring mig på arbetsplatsen huvudsakligen är män eller kvinnor - även om det definitivt är uppmuntrande att möta andra kvinnor i branschen. Faktum är att den bästa uppmuntran jag har haft som kvinnlig ingenjör är att kunna arbeta tillsammans med andra mycket skickliga och kunniga kvinnliga ingenjörer. Jag har lärt mig så mycket av dem och hoppas att jag kan spela den rollen för andra unga ingenjörer i framtiden.

Du får mycket stöd på Keller, i den meningen att det finns så mycket erfarenhet här. Jag har också fått massor av personligt stöd - ingen har någonsin fått mig att känna mig korkad för de frågor jag ställt (inte ens för det dumma), vilket är jättebra!

Keller female designer at her desk

Jag har alltid kunnat räkna med hela teamet för stöd ”

Emanuela Tomków
biträdande konstruktör - Keller Poland

Jag har bara varit hos Keller några månader som heltidsanställd, men innan dess hade jag två sommarpraktikplatser, arbetade som platsingenjör och utvecklade sedan mina kunskaper inom konstruktion. Jag tyckte verkligen om det och för en ung person som vill börja sin karriär var det ett bra sätt att få erfarenhet. Praktikplatserna övertygade mig om att det här är företaget som kan hjälpa mig att uppnå mina mål. Jag är nu biträdande konstruktör här i Poznań, Polen.

Jag har träffat många fantastiska, intelligenta människor här. Tack vare en så fantastisk atmosfär har jag aldrig känt mig som den ”nya” - jag har alltid kunnat räkna med hela teamet för stöd.

Jag behandlar alltid varje uppgift som en ny utmaning. På grund av mina kollegers erfarenhet kan jag förbättra mina färdigheter varje dag. Jag har full frihet i mitt sätt att arbeta och slutföra uppgifter och jag får chansen att vara en del av stora projekt som gör att jag kan testa mig själv i olika roller.

Om du vill ha ett lugnt och bekvämt jobb är det här inte platsen för dig! Det händer mycket här så du måste vara redo för många utmaningar. Med det sagt kommer Keller att ge dig allt du behöver för att möta även de svåraste uppgifterna.